Een nieuw stadspark met zo’n vijftig bomen vormt binnenkort het hart van de nieuwe woonbuurt One Broel. De groene oase aan de Leie, in de schaduw van de Broeltorens, krijgt de naam De Paulientjes. “Het is een meerwaarde voor bewoners én passanten, want het gaat om een semi-publiek park”, zegt Bart Putman van vastgoedontwikkelaar Immogra.

Maandagmorgen werd de officiële aanzet voor het nieuwe stadspark gegeven, met de aanplant van een 27-jarige kleinbladige winterlinde. De boom wordt tot 25 meter hoog en krijgt een 15 meter brede kruin. De linde zal het nieuwe park van 3.464 vierkante meter domineren, samen met een imposante rode beuk, die behouden werd.
Hart
Er worden alles samen 34 nieuwe bomen geplant, vooral achter de zuidelijke Broeltoren langs het Guido Gezellepad aan de Leie. Hier komt ook de toegang tot het stadspark, tussen de vier gebouwen van One Broel. “Het hart van het park, met paden in uitgewassen beton, zal voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt Koen Rygole van burO Groen uit Roeselare.
De meeste bomen komen op de dakplaat van de ondergrondse parking van One Broel. Er is gekozen voor boomtypes die op zo’n dakplaat gedijen, zoals haagbeuk, honingboom, zoete kers, Europese netelboom, veldesdoorn, reuzenkornoelje en lijsterbes.
Nog dit: de ondergrondse parking vormt ook geen probleem om de net aangeplante linde tot zijn recht te laten komen. “Want de linde is aangeplant in een zone met volle grond, met inbegrip van doorwortelbare ondergrondse boombunkers”, zegt Koen Rygole.
Tuinen Messeyne
“Waar vroeger een speelplaats was (van de sinds 2013 gesloten Pleinschool Broelkant, red.), komt nu een nieuwe groene oase. Het nieuwe park krijgt ook een verbinding met het Guldenbergplantsoen en de heraangelegde Tuinen Messeyne. Je zal zo tot aan het Plein kunnen wandelen”, zegt schepen van Bouwen Wout Maddens (Team Burgemeester). Het nieuwe stadspark zal – bestaande en nieuwe bomen samen – zo’n vijftig bomen omvatten.
Chicane verdwijnt
Belangrijk voor fietsers: de chicane van haarspeldbochten langs de zuidelijke Broeltoren verdwijnt, zodat er plaats vrijkomt voor een zacht glooiend volwaardig fiets- en wandelpad, tussen de verlaagde Leieboorden en Buda Beach-Albertpark. En zo zal het nieuwe stadspark ook beter bij de Leie aansluiten.
Een deel van het stadspark is verlaagd en omarmd door een zitmuur, een subtiele verwijzing naar de oude stadswallen. De groene oase krijgt de naam De Paulientjes. Die naam komt van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo, ‘De Paulientjes’ in de volksmond, die er sinds 1833 een kloostergemeenschap en school hadden.
De beschermde voorgevel van het Ten Broele Instituut, later Pleinschool Broelkant, is bewaard en gerenoveerd. Ook een kapel en twee woningen in de Groeningestraat zijn bewaard en worden gerenoveerd. One Broel omvat 68 appartementen en twee handelsruimtes, in vier unieke gebouwen. “Iets meer dan de helft van de appartementen is al verkocht”, zegt Bart Putman, project developer van projectontwikkelaar Immogra.
“De eerste flats zijn tegen september instapklaar. Groene ruimtes, waar mensen elkaar ontmoeten, worden steeds belangrijker binnen onze projecten. En hier vormt het ook nog eens een natuurlijk decor voor de Broeltorens.”
Het project One Broel bezoeken kan tijdens Nieuwbouwzondag op 25 april.
Er moet wel eerst een afspraak gemaakt worden: www.nieuwbouwzondag.be/one-broel.

Other projects