Hasselt en Genk profileren zich sterk op het vlak van hedendaagse architectuur en relatie met het landschap. Heel wat zinnenprikkelende gebouwen liggen op onze tweedaagse route.
Programma
De fietstocht brengt ons langsheen volgende projecten:
Clarenhof (A2O)
Virga Jesse College (A2O)
Donum (Lens°Ass)
Winkel Tackoen (Lens°Ass)
Architectenbureau Lens°Ass (Lens° Ass)
Urselinenhof (A2O)
Gerechtsgebouw (Lens °Ass+Mayer+A2O)
PXL MAD (A2O)
GO! Next Sportschool (UAU Collectiv)
Silo (A2O)
Z33 (Francesca Torzo)
UHasselt (Aldo Rossi en De Gregorio & noA architecten)
Liza (A2O)
KPC (Osar architecten)
Atlas College (A2O)
Labiomista (Koen Vanmechelen)
LabOvo (Van Belle Medina)
Architectenbureau LENS°ASS ARCHITECTEN | 2003
Verbouwing en herbestemming van een handelspand naar Lens°ass architecten met woonloft te Hasselt
Donum | 2001
Het voormalig postgebouw, gelegen op 200 meter van de Hasseltse Grote Markt, werd gebouwd in 1899 onder leiding van architect L. Vanderaa. Bij zijn oprichting kreeg het gebouw een rijk gedecoreerde gevel mee in eclectische stijl met tal van neobarokke elementen. Via een doorgang kom je terecht in een binnenstraat die geflankeerd wordt door een 6 meter hoge vitrine voor de hedendaagse uitbreiding van het commercieel gelijkvloers. Om het contrast met het bestaande postgebouw te versterken werd dit nieuwe deel integraal opgetrokken in ter plaatse gestort zichtbeton. Transparantie vormt een belangrijk sleutelwoord in dit project.
Gerechtsgebouw
Op 5 december 2008 werd de eerste steen gelegd van het nieuwe gerechtsgebouw aan de Parklaan in Hasselt. De architectengroep TWINS ontwierp eerst een multifunctioneel kantoorgebouw. Nadat duidelijk werd dat dit gebouw zou gebruikt worden als gerechtsgebouw, werd het concept aangepast. De ontwerpers tekenen voor een eigentijds gebouw met een specifiek gelaat dat refereert naar de typische Hazelarenboom. Het verwijst naar de (ge)-rechtsboom waar vroeger recht werd gesproken als naar de boomeenheid in het wapenschild van de stad Hasselt.

Other projects