Het Limburgse project ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk viel vandaag in de prijzen op de World Landscape Architecture (WLA) Awards 2018. De jaarlijkse WLA Awards, die uitgereikt worden in Australië, willen innovatieve landschapsarchitectuurprojecten van over heel de wereld in de kijker plaatsen. Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme en voorzitter van Toerisme Limburg vzw: “‘Fietsen door het Water’ is al enorm populair in Vlaanderen. Deze award biedt nu een unieke kans om dit Limburgse fietsbelevingstraject ook wereldwijd op de kaart te zetten.” ‘Fietsen door het Water’ won de Award of Excellence in de categorie ‘Built Design Award - Small Scale’.
 
World Landscape Architecture (WLA) is ontstaan als een blog, opgericht in 2007 door Damian Holmes, een gepassioneerde landschapsarchitect. De WLA Awards bekronen elk jaar innovatieve projecten van landschapsarchitecten wereldwijd, verdeeld over vier categorieën. Het Limburgse ‘Fietsen door het Water’ werd op 21 maart genomineerd in de categorie ‘Built Design Award - Small Scale’, voor projecten tot 1000 m². En is een van de enige Europese projecten die geselecteerd werden.
 
Sterke concurrentie uit de V.S.
In deze categorie nam ‘Fietsen door het Water’ het op tegen drie concurrenten uit de Verenigde Staten: ‘The Pershing’ en ‘Night Garden’ in Texas en ‘The Galleria Courtyard at Cincinnati Children’s Hospital’ in Ohio. “Sterke tegenstanders,” zegt Igor Philtjens, “maar ‘Fietsen door het Water’ is een troef binnen Limburg die gezien mag worden in Europa én over de hele wereld.”
Award of Excellence van internationale jury
Een vijfkoppige professionele jury van landschapsarchitecten en ontwerpers, met ervaring over heel de wereld, bekroonde twee van de vier projecten. Het project met de hoogste score van de jury ontving de Award of Excellence. Het tweede best scorende project ging met de Merit Award naar huis. Beide winnaars halen hiermee een trofee én een publicatie in WLA Awards Magazine binnen. ‘Fietsen door het Water’ won de Award of Excellence en volgt daarmee ‘The Chicago Riverwalk’ in de V.S. op, de winnaar van 2017.
 
Na Vlaanderen ook de wereld overtuigen
Het fietspad door het water voegt een unieke beleving toe aan het Limburgse fietsroutenetwerk en geeft fietsen in Bokrijk een extra dimensie. Fietsers rijden meer dan 200 meter lang op een pad van drie meter breed, door de vijver van De Wijers, met het water aan weerszijden op ooghoogte. Zo versmelten fietstoeristen als het ware met de omgeving en het water. Een formule die aanslaat. Want ‘Fietsen door het Water’ werd in 2017 door twee fietswebsites uitgeroepen tot meest populaire fietstraject in Vlaanderen. “Sinds de opening ontvingen we al 340.000 fietsers en nog eens een veelvoud aan wandelaars”, bevestigt Igor Philtjens. “En met deze award in handen hopen we natuurlijk om niet alleen Vlaamse, maar ook nog meer internationale gasten aan te trekken.”
 
Nog meer Limburgse fietsbelevingsprojecten in de stijgers
‘Fietsen door het Water’ kadert in de strategie van Toerisme Limburg om een extra belevingslaag op het fietsroutenetwerk te leggen. En is het eerste gerealiseerde project in een reeks van fietsbelevingstrajecten. “Met unieke, spraakmakende projecten blijven we bouwen aan het fietsroutenetwerk van de toekomst. Deze ‘fietslandmarks’ versterken niet alleen de beleving voor jong en oud, ze leggen ook krachtige verbindingen met het aanwezige erfgoed, het landschap en de natuur”, aldus Igor Philtjens. In een volgende fase volgen nog: ‘Fietsen door de Bomen’, ‘Fietsen door de Heide’ en ‘Fietsen onder de Grond’. Igor Philtjens: “We rekenen op een enorme impact voor héél Limburg. Dergelijke toeristische magneten versterken onze vrijetijdseconomie en zorgen voor extra omzet bij lokale ondernemers, wat verankerde jobs oplevert. Bovendien verzekeren deze ‘fietslandmarks’ op lange termijn onze status als hét Fietsparadijs van de Euregio.”

Other projects