FERM stadsboerderij

Hasselt Voorjaar 2017

Op een 270 vierkante meter groot dak, midden in het stadscentrum, plant Tristan Lijnen (29) tegen de zomer van 2017 de micro-boerderij 'Ferm' te openen. Daar zal niet alleen plaats zijn voor kippen, konijnen en mini-schapen: de Hasselaar wil er ook overnachtingsplaats voorzien. "De perfecte plek om te onthaasten van het drukke leven", zegt hij.
Lijnen was de voorbije zeven jaar voltijds leerkracht in het middelbaar onderwijs, maar zocht een creatieve uitlaatklep. "Ik zocht een nieuwe uitdaging, iets waarbij ik creatief met mijn handen kon zijn. Samen met mijn vriend heb ik de voorbije maanden interieurs ingericht met planten en in mijn jeugd wroette ik altijd graag in de tuin en kweekte ik kippen. Toen Bart en Joris Lens me voorstelden een serre te zetten op het pand van Lens Architecten, op de hoek van de Lombaardstraat en Dokter Willemsstraat, vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Zo groeide het idee om een micro-stadsboerderij op poten te zetten", zegt Lijnen.
Kleine dieren
Met het ruime dak heeft de twintiger alvast een grote speeltuin ter beschikking. "270 vierkante meter in totaal. Daar kan een mens al wat kwijt", lacht hij. "In de eerste plaats zal er natuurlijk ruimte zijn voor een serre, maar ook voor kleine dieren, zoals kippen, konijnen en mini-schapen. Ik wil dit niet allemaal alleen voor mezelf houden. Veel mensen die ik de voorbije tijd sprak en vroeg hoe het ging, gaven bijna allemaal eerst het antwoord 'druk op het werk'. Ik denk dat we allemaal wel de nood voelen om even te onthaasten. Dat moet hier mogelijk zijn. Zo staat er op het dak een slaapkamer gepland die we willen uitbaten als een heel kleine bed and breakfast, waar je als koppel kan overnachten. Het moet ook mogelijk zijn om er mensen te ontvangen, die dan kunnen proeven van producten uit de boerderij. Ook de link met het onderwijs zou ik graag maken. Als leerlingenbegeleider zie ik hoe moeilijk kinderen het soms kunnen hebben: die moeten op deze plaats ook even tot rust kunnen komen."
In zomer 2017 openen
De volgende maanden heeft Lijnen dus heel wat werk aan de winkel. "Het zal zaak zijn om de nodige vergunningen te verkrijgen, maar ook om de boerderij opstartklaar te krijgen. Zo zullen we 20 tot 40 centimeter teelaarde op het dak moeten leggen. Als alles goed gaat, willen we tegen de zomer van 2017 openen", klinkt het.


'Ferm' is de naam
De naam is alvast gekozen: 'Ferm'. "De link naar het Franse woord voor boerderij, une ferme, is natuurlijk snel gelegd. Bovendien reageerden de meeste mensen aan wie ik de plannen uitlegde meteen met 'ferm'. Ik vond het wel leuk om dan te kunnen antwoorden dat dat ook de naam is. Het geeft ook heel wat mogelijkheden naar later toe. Ik wil hier zeker geen commercieel verhaal van maken, maar we zouden eigen producten dan kunnen verkopen als pakweg 'ferme boeketten'."

Wie de opbouw van de stadsboerderij wil volgen, kan 'FERMstadsboerderij' volgen op Instagram.

Other projects

House VCV
Finding shelter in the woods
De Ark
De Pooter
Sint-Martinus
Chicken Run
House VL
House STSM
Valerie Traan
House PL